دستگاه فرز

انواع کلاه ایمنی مهندسی

کلاه ایمنی کار

کلاه ایمنی مشاغل و کاربرد های آن

کلاه ایمنی مشاغل این یک قاعده کلی است که به هنگام خرید انواع کلاه ایمنی ضمن توجه به سطح ایمنی و استحکام آن، باید مسائلی مانند راحت بودن کلاه را نیز در نظر گرفت، تا شخص از پوشیدن آن متنفر نباشد. اکثر مردم از پوشیدن کلاه‌های سخت و سنگین ناراحت هستند، زیرا به هنگام خرید و انتخاب کلاه، تصمیم بدی داشته‌اند و انتخاب آنها به عنوان یک محصول کم کیفیت در بازار شناخته می‌شود. هنگام استفاده از این کلاه های ایمنی شخص احساس می‌کند که یک کلاه بتنی بر روی سر خود قرار داده است.

وقتی که قصد خرید تجهیزات ایمنی را دارید، جنبه‌های بسیاری وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید، تا از کیفیت و کارایی جنس خریداری شده اطمینان حاصل کنید. این درست است که شما به عنوان یک غیر حرفه‌ای تجربه چندانی در این زمینه ندارید، اما به خاطر داشته باشید که اکثر ویژگی‌های این کلاه‌ها به راحتی قابل تشخیص هستند و خود شما به راحتی توانایی تشخیص آنها را خواهید داشت.

بهترین کلاه ایمنی مشاغل

رعایت نکات ایمنی و حفظ سلامت فردی از ملزومات هر حرفه‌ای است که باید رعایت شود. در بسیاری از مشاغل و حتی فعالیت‌های روزانه امکان آسیب‌های جسمی وجود دارد که می‌توان با استفاده از وسایل ایمنی چون لباس کار، ماسک، عینک، گوشی و کفش ایمنی و مواردی از این قبیل این رویدادهای ناگوار را به حداقل رساند. یکی از لوازم ایمنی که از بروز آسیب‌های جبران ناپذیر جلوگیری می‌کند، کلاه ایمنی است. کلاه ایمنی کلاه مخصوص کار است که برای محافظت از سر در مقابل برخورد یا اصابت جسم سنگینی با سر استفاده می‌شود و اداره ایمنی و بهداشت کار (OSHA) کافرمایان را ملزم به تهیه آن برای تمامی کارگران و کارمندان خود کرده است. در ادامه با انواع کلاه ایمنی صنعتی و کاربردهای آن بیشتر آشنا شویم.

توضیحات بیشتر

اقسام گوناگونی داشته و بر چندین اساس تقسیم بندی می‌شود؛ اما به طور کلی و عامیانه در ایران کلاه های صنعتی به دو دسته مهندسی و کارگری تقسیم می‌شود. طبق تقسیم بندی اداره ایمنی و بهداشت کار (OSHA) دو تیپ کلاه ایمنی تولید می‌شود:

  • Type I: بیشتر در ایالات متحده کاربرد دارد و از ناحیه بالای سر محافظت می‌کند.
  • Type II: بیشتر در اروپا کاربرد دارد و از ناحیه اطراف سر محافظت می‌کند.

محیط کاری و شغلی

کار و حرفه شما یک فاکتور مهم در تصمیم گیری است. اینکه شما یک برقکار، کارگر ساختمانی، مهندس، معدنچی، یا هر حرفه دیگری داشته باشید، لازم است که کلاه کار ایمنی متناسب با حرفه خود را انتخاب کنید. شما باید بدانید که در طول کار خود در معرض چه خطراتی قرار دارید؟ آیا احتمال سقوط آوار بر روی شما وجود دارد؟ آیا ممکن است در جریان برق و الکتریسیته قرار گیرید؟ آیا امکان سقوط سنگ یا سایر مصالح وجود دارد؟ سعی کنید به این سؤالات پاسخ دهید و در خرید کلاه های ایمنی به پاسخ‌های خود توجه کنید.

ادامه مطلب

هنگامی که شما با برق کار می‌کنید، به یککلاه ایمنی مشاغل  نیاز دارید که به شدت عایق باشد و امکان جذب ولتاژ بالا را فراهم کند. مراقب باشید که یک کلاه کار دسته E نمی‌تواند از تمام بدن شما محافظت کند و فقط بر روی سر شما قرار دارد. پس استفاده از لباس ایمنی نیز اهمیت دارد.

کارگران ساختمانی در معرض خطرات بیشتری قرار دارند، آن‌ها ممکن است از یک داربست بلند سقوط کنند، یا حتی امکان دارد توسط ابزار، قطعات چوبی، قطعات آهنی و سایر مصالح ساختمان مورد ضربه قرار گیرند. پس یک کلاه ساختمانی خوب باید بتواند ضربه‌های شدید را جذب کند. در این کلاه‌ها مسئله معلق ماندن کلاه بر روی سر اهمیت ویژه‌ای دارد. در جریان خرید کلاه ایمنی توجه داشته باشید که شما نباید قیمت را به عنوان مهمترین فاکتور در نظر بگیرید.

کلاس کلاه ایمنی مشاغل

در مورد انواع کلاه ایمنی، باید آنها را در دو نوع ۱ و نوع ۲ قرار دهیم. کلاه‌های نوع ۲ به نظر به شکل قابل توجهی بهتر هستند و بر خلافکلاه ایمنی مشاغل ا نوع ۱، حفاظت جانبی بیشتری در آنها در نظر گرفته شده است. برای درک این موضوع می‌توانید شیلد محافظ صورت و کلاه ماسک جوشکاری را در نظر بگیرید که علاوه بر ضربه گیر بودن، از صورت در مقابل عوامل ضربه زننده محافظت می‌کنند. البته این مورد اجباری نیست و به نوع کار و محیط کار شما بستگی دارد.

در فرایند خرید انواع کلاه ایمنی با سه کلاس متفاوت مواجه هستیم که هر کدام از آنها ویژگی‌های متفاوتی نیز دارد. طبق استاندارد ANSI این سه کلاس عبارتند از:

کلاس G

یا همان دسته کلاه ایمنی مشاغل عمومی که عمدتاً برای دفع ضربه و جلوگیری از انتقال آن به سر استفاده می‌شوند و در کارهای مختلفی به طور ویژه کارهای ساختمانی از آنها استفاده می‌شود. مقاومت این کلاه‌ها در برابر ولتاژ محدود است و تا حدود ۲۲۰۰ ولت را تحمل می‌کنند.

کلاس E

اسم این کلاس از کلاه‌های ایمنی، نشان دهنده استفاده از آنها در فرآیندهای الکتریکی است و در شرایط بسیار خطرناک بالاتر از ۲۰۰۰۰ ولتاژ استفاده می‌شوند. البته باید به خاطر داشته باشیم که این کلاه‌ها در برابر ضربه و سایر فاکتورهای آسیب زننده مانند سقوط اشیا یا هر چیز دیگری نیز مقاوم هستند.

کلاس C

این دسته از کلاس کلاه های ایمنی به شدت رسانا بوده و معمولاً از آلومینیوم ساخته می‌شوند. وزن بسیار سبک، مقاومت بالا در برابر ضربه و راحتی زیاد از ویژگی‌های این کلاه‌ های ایمنی محسوب می‌شود و در محیط‌های الکتریکی و در برابر جریان برق به شدت ضعیف هستند. بنابراین کسانی که با وسایل الکتریکی یا حوزه‌های برق کار می‌کنند، به هیچ وجه نباید از این کلاه‌ها استفاده کنند.

به خاطر داشته باشید که تمامی نکات مربوط به نوع کلاه کار ایمنی و کلاس آن بر روی کلاه درج شده است و فروشنده نیز این اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهد. پس هنگام خرید کلاه کار توجه داشته باشید که در چه جایی از آن استفاده کرده و چه انتظاری از آن دارید.

دسته بندی کلاه ایمنی مشاغل بر اساس جنس و پوشش خارجی

کربن

کلاه ایمنی کربن از جنس پلی کربنیت ساخته شده و سبک‌ترین و مقاوم‌ترین پوشش کلاه است که انرژی ضربه‌ای که به کلاه وارد می‌شود را جذب می‌کند.

پلاستیک و نایلون

کلا ه های صنعتی پلاستیکی از لحاظ راحتی و تهویه نسبت به کلاه های دیگر مناسب‌تر بوده و مقاومت آن‌ها به جنس پوشش داخلی کلاه بستگی دارد.

فایبرگلاس

کلاه‌های فایبرگلاس ضدحرارت بوده و برای صنایعی که با حرارت زیاد سروکار دارند بسیار مناسب است. کلاه صنعتی فایبرگلاس مقاومت بالایی دارد اما تهویه چندان خوبی نسبت به کلاه های دیگر ندارد.

مشخصات انواع کلاه ایمنی مشاغل

وقتی که برای خرید کلاه ایمنی به بازار مراجعه می‌کنید، از لحاظ مواد به کار رفته در آنها نگران نباشید، چون تنوع چندان بالایی در این حوزه وجود ندارد. اصولاً از ۳ ماده پلی اتیلن، آلومینیوم و فایبر گلاس برای ساخت کلاه‌ های ایمنی استفاده می‌شود. شایع‌ترین ماده استفاده شده در کلاه کار پلی اتیلن است، که چگالی بسیار بالایی دارد و دقت آن نسبت به سایر کلاه‌ها بیشتر است.

یک شانس بسیار بزرگ که در این زمینه برای شما وجود دارد این است که بیش از ۵۰ درصد از کلاه های ایمنی از همین ماده پلی اتیلن ساخته می‌شوند. به هر حال تمامی مواد به کار رفته در کلاه های ایمنی استاندارد، بادوام و با سطح اطمینان بالا هستند. پس این شما هستید که باید یک کلاه کار ایمنی با کیفیت و متناسب با حرفه خود انتخاب کنید.

راحتی

نکته مهم این است که تا زمانی که کلاه بر روی سر شما قرار دارد، احساس راحتی داشته باشید و بدون هیچ مشکلی، فعالیت خود را انجام دهید. شاید افراد از استفاده از کلاه ایمنی استاندارد اما بسیار سبک لذت ببرند، اما اگر شما با آن مشکل دارید، باید به سراغ کلاهی بروید که با وضعیت شما همخوانی داشته باشد.

انعطاف پذیری

امروزه کلاه های ساخته شده به اندازه کافی انعطاف پذیر هستند، زیرا این موضوع یکی از اهداف اصلی تولیدکنندگان در طول سالیان اخیر بوده است. البته شما در جریان خرید کلاه کار ایمنی نباید بیش از حد بر روی انعطاف پذیری کلاه اصرار داشته باشید، زیرا انعطاف پذیری بیش از حد باعث می‌شود که نقش حمایتی کلاه کمتر شود.

قابل تنظیم بودن

قابلیت تنظیم یک کلاه کار ایمنی با مکانیسم معلق ماندن آن ارتباط دارد. اگر کلاه شما غیر قابل تنظیم باشد، باید راهکاری برای حل این مشکل پیدا کنید. هرگز به سراغ کلاه‌های غیر قابل انعطاف و یا غیر قابل تنظیم نروید، زیرا ممکن است در فرایند کار خود وارد مراحلی شوید که نیاز به تغییر وضعیت کلاه خود داشته باشید. شاید خرید کلاه ایمنی منعطف یا یک کلاه قابل تنظیم گران‌تر از سایر گزینه‌ها باشد، ولی به خاطر داشته باشید که معمولاً برندها و مارک‌های با کیفیت پایین محصولات خود را با قیمت ارزان‌تر می‌فروشند و مجبور خواهید بود که در مراحل بعد نسبت به تعویض کلاه خود اقدام کنید.

دسته‌بندی کلاه ایمنی مشاغل بر اساس رنگ

  • قهوه‌ای: جوشکاران و کارگران
  • آبی: اپراتورهای فنی و برق‌کاران
  • سبز: خدمات فنی و مسئولین ایمنی
  • سفید: مهندسین و مدیران کارگاه‌ها
  • قرمز: آتش نشانان
  • خاکستری: بازدیدکنندگان کارگاه‌ها
  • زرد: کلاه ایمنی کارگری معمولا در پروژه‌های ساختمانی کاربرد داشته و در رنگ‌های مختلف به بازار عرضه می‌شود و رنگ زرد مخصوص فعالیت‌های ساختمانی و صنعتی است.

اجزاء تشکیل‌دهنده کلاه ایمنی مشاغل

قسمت خارجی کلاه که وظیفه آن مقاومت در برابر ضربه‌های وارده است.لبه‌های کلاه که وظیفه آن محافظت از صورت و گردن است.بند و تسمه‌های داخلی که کلاه را بدون تماس روی سر نگه‌داشته و ضربه‌های وارد شده به کلاه را به خود جذب می‌کند.بند چانه که برای ثابت نگه‌داشتن کلاه روی سر استفاده می‌شود.نوار پشت گردن که برای تنظیم کلاه روی سر به کار برده می‌شودنوار عرق‌گیر که قابل شستشو بوده و در قسمت پیشانی قرار دارد و عرق پیشانی را به خود جذب می‌کند.یکی از نکاتی که باید در نگهداری کلاه ایمنی صنعتی رعایت کرد این است که پوسته یا دیگر قسمت‌های کلاه را در صورت آسیب دیدن تعویض کنید. برای شستشوی کلاه از آب گرم و مواد شوینده استفاده کنید.

کلاه ایمنی مشاغل کاترپیلار

کلاه ایمنی کاترپیلار نوعی کلاه کارگری بوده و قیمت مناسب‌تری نسبت به دیگر انواع کلاه کارگری دارد. این کلاه از نظر ظاهری بسیار ساده بوده و بند و یراق داخلی آن از 6 نقطه به بدنه اصلی متصل می‌شود. پارچه لطیفی به عنوان عرق‌گیر در قسمت پیشانی کلاه وجود دارد و می‌توان ابعاد آن را بر اساس ابعاد سر کاربر تنظیم کرد. در قسمت بالای کلاه نیز به منظور جلوگیری از عرق کردن سر چند شیار بسیار کوچک در نظر گرفته شده است.

کلاه ایمنی مشاغل مهندسی JSP

کمپانی JSP از تولیدکنندگان بریتانیایی معتبر لوازم ایمنی چون کلاه، عینک، گوشی، ماسک، دستکش و کمربند ایمنی بوده و یکی از محصولات باکیفیت آن کلاه مهندس JSP است که به بازار عرضه شده است. در این محصول تمامی ضعف‌های مدل‌های قدیمی برطرف شده و بدنه آن از جنس پلیمر سخت  HDPE ساخته شده است. یراق داخلی کلاه مهندسی JSP از جنس Terylene بوده و از 6 نقطه به بدنه اصلی متصل می‌شود.

کلاه ایمنی مشاغل آتش نشانی

معمولاً کلاه های آتش نشانی با لباس مخصوص پوشیده می‌شوند و تمامی سر و گردن را پوشش می‌دهند. مقاومت بالا در برابر ضربه و در برابر حرارت و همچنین وزن سبک، از مهمترین ویژگی کلاه ایمنی آتش نشانی است.

کلاه ایمنی ساختمانی

کلاه ایمنی ساختمانی ، ساده‌ترین نوع کلاه های ایمنی است، که وزن آن‌ها متوسط بوده و عمدتاً از پلی اتیلن ساخته می‌شود. مقاومت آنها در برابر ضربه مناسب است و تحمل خوبی در برابر ولتاژ دارند. این کلاه‌ها عمدتاً فقط برای محافظت سر استفاده می‌شود و به راحتی تنظیم می‌شوند. کلاه کار لبه دار نیز در این دسته قرار می‌گیرد و یک لبه اضافی برای محافظت بیشتر در آنها استفاده شده است.

کلاه ورزشی غارنوردی

غارنوردی معمولاً با مسئله رطوبت و سقوط سنگ های ریز همراه است. در ضمن ممکن است برخی تجهیزات اضافی مانند چراغ قوه نیز در این دسته از کلاه‌ها استفاده شود.

کلاه ورزشی کوهنوردی

تقریباً همانند کلاه های ایمنی غارنوردی هستند و بیشتر مسئله ضربه گیر بودن و قابل تنظیم بودن آنها اهمیت دارد.

شیلد محافظ صورت

نقش اصلی این کلاه های ایمنی به محافظت از صورت در برابر نور مستقیم و حرارت بر می‌گردد. البته ممکن است در برخی موارد برای جلوگیری از پرش مواد داغ در حین جوشکاری و برش نیز استفاده شوند.

کلاه ایمنی مشاغل ماسک جوشکاری

این دسته از کلاه های ایمنی هم محافظ سر هستند و هم محافظ صورت. این کلاه‌ها از بالا، سر را در برابر ضربه و برخورد مواد مختلف محافظت کرده و ماسک آن از چشم و صورت در برابر حرارت و اشعه جوشکاری محافظت می‌کند.

استانداردهای کلاه ایمنی کار

استانداردهای تعیین شده توسط اداره ایمنی و بهداشت کار (OSHA) در رابطه با الزامات کلاه کار شامل موارد زیر است:

استاندارد ۲۹ CFR 1910.135 مبنی بر الزامات کلاه کار برای کارگران صنعتی.

استاندارد ۲۹ CFR 1926.100 مبنی بر الزامات کلاه کار برای کارگران ساختمانی و نوسازی.

طبق استانداردهای (OSHA) کارفرما در شرایطی که احتمال سقوط اشیاء روی سر کارگر و احتمال تماس سر کارگر با لوازم الکتریکی وجود دارد ملزم به تهیه کلاه کار استاندارد برای کارگران و کارکنان خود می‌باشد.

برندهای مطرح کلاه ایمنی مشاغل

  • UVEX محصول آلمان
  • Canasaf محصول کانادا
  • NORTH محصول مکزیک
  • persian safety محصول ایران

در کنار لوازم ایمنی چون دستکش، کفش، عینک و جلیقه، کلاه ایمنی مشاغل نیز از لازمه‌های تجهیزات محافظت شخصی به منظور جلوگیری از آسیب در محل کار است. به گفته OSHA تجهیزات محافظت شخصی باید ایمن و راحت طراحی شده و کاملا تمیز نگهداری شود. تجهیزات ایمنی باید آنقدر راحت باشد که کارگر به استفاده از آن تشویق شود. اگر این تجهیزات متناسب نباشد تفاوت چندانی با کار بدون وسایل ایمنی نخواهد داشت؛ زیرا هدف از استفاده کلاه ایمنی جلوگیری از آسیب دیدن سر در اثر برخورد با اشیاء سنگین یا جلوگیری از شوک الکتریکی در اثر تماس با برق است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *